2007. november 9., péntek

Frida Kahlo ÉLETképei avagy A megfestett élet

A Nagyvilág című folyóirat összevont kiadványa (2007/7-8) Frida Kahlo mexikói festőnő életét és munkásságát ismerteti válogatott tanulmányok és képek segítségével, melyeket Pál Ágnes állított össze.
A tanulmányok szerzői között olyan nagy alkotókat találhatunk, mint Carlos Fuentes-t, a mexikói regényírót és esszéistát, André Bretont, a francia írót és költőt, a New York-ban élő művészettörténészt, Hayden Herrera-t, aki a Frida című film forgatókönyvét írta, a perui írót, Mario Vargas LLosa-t vagy Octavio Paz-t, a Nobel-díjas mexikói költőt és esszéírót.
Frida Kahlo (1907-1954) a mexikói muralista festészet meghatározó alakja, aki alkotásain keresztül saját életét vitte vászonra. Balesete, mely egy életre teste korlátai közé szorította, mexikói identitástudata, politikai hitvallása, a kommunizmus, Lev Trockijjal való kapcsolata, biszexualitása és Diego Rivera-val kötött házassága mind központi szerepet játszanak festészetében.
Diego Rivera (1886-1957) a kubizmus mexikói képviselője, akinek freskófestészete és korai kubista képei nagyban gazdagították a mexikói művészeti alkotások gyűjteményét.
A férfi életre szóló szerelemet jelentett a festőnő számára, viharos házasságukat, válás, majd újra házasság váltotta fel. A festőnő halálát csak 3 évvel élte túl.
Frida Kahlo-ról elmondható, hogy sok rendező, forgatókönyvíró, zenész munkájára volt inspiráló hatással.
Életéből film készült Salma Hayek főszereplésével, aki megragadó hitelességgel prezentálta a nézők számára a festőnő szélsőséges, ugyanakkor hipnotikus személyiségét. Kisugárzása elbűvölt férfit és nőt, forradalmár volt a politikában, festészetben és a szexualitásban egyaránt.
Szülőháza, a híres Kék Ház, amely élete végén az otthona is volt, ma már a Frida Kahlo Múzeum.
Aki még nem ismeri a festőnő élettörténetét, annak elég az alkotásait megnézni, melyek bármely életrajzi ismertetőnél beszédesebbek. A csodálatra méltó festőnő képei ma már dollármiliókért kelnek el a Christie's és Sotheby's aukcióin.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

rendkívüli művész volt. szinte egyé váltam a képeivel, szenvedéseivel, fájdalmaival.